U mreži i osnovne škole u naseljima Nova Galenika i Altina

Odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici usvojili su Odluku o mreži osnovnih škola u Beogradu u kojoj se sada nalaze i novoizgrađene osnovne škole u naseljima Nova Galenika i Altina. Odlukom su, na osnovu sprovedene zakonske procedure, usaglašeni i novi nazivi škola.

– Ovom odlukom utvrđujemo broj i prostorni raspored beogradskih osnovnih škola iz svih 17 opština. Odluka se odnosi na 162 osnovne škole, 14 osnovnih muzičkih škola, 15 osnovnih škola za učenike sa smetnjama u razvoju, pet osnovnih škola za obrazovanje odraslih i jednu baletsku školu. Grad Beograd teži organizovanju rada u školama po evropskim standardima. Optimalan kapacitet škola iznosi oko 24 odeljenja, ali u pojedinim školama taj broj premašuje i 40 odeljenja. Zato je grad poslednjih godina intenzivirao izgradnju novih škola i dogradnju postojećih objekata, posebno u rubnim opštinama jer želimo da izjednačimo uslove rada u gradskim i prigradskim školama. Jedan od razloga za donošenje ove odluke jesu i novoizgrađene škole u opštini Zemun, u naselju Nova Galenika, koja je izgrađena sredstvima iz gradskog budžeta, i objekat u Altini, koji je izgrađen sredstvima Ministarstva prosvete od inostranog kredita – rekao je Vladimir Todić.

Mrežom škola obuhvaćene su sve osnovne škole koje poseduju akt o osnivanju osnovnih škola i, na osnovu Pravilnika o normativima školskog prostora, opreme i nastavnih sredstava, ispunjavaju uslove za početak rada i obavljanje delatnosti škola. Pozitivno mišljenje na odluku dalo je i Ministarstvo prosvete.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *